I en del av SCA:s tidigare pappersbruk i Ortviken utanför Sundsvall råder febril aktivitet. Här byggs världens största fabrik för kemisk återvinning av gamla kläder – och den ska sättas i arbete första halvan 2022. Det är den svenska textilproducenten Renewcell, som hittills haft sin produktion i Kristinehamn, som ska växa. Rejält.
– För att lyckas förändra modeindustrin måste vi skala upp, och det snabbt, säger Patrik Lundström, vd på Renewcell.
/https%3A%2F%2Fvaljframtiden.se.abb.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F01%2Frenewcell_1.jpg)
Cirkulär textilproduktion är modebranchens framtid enligt Renewcell. FOTO: Alexander Donka
En mer hållbar modeindustri
Deras affärsidé är, enkelt uttryckt, att ge trasiga jeans, skjortor, t-shirtar och andra förbrukade textiler nytt liv. De gamla textilerna blir råmaterial i produktionen av Renewcells egenutvecklade textilmaterial Circulose®. Ett cirkulärt tänk som kan bli en viktig nyckel till att göra textilindustrin hållbar.
– För att producera textilfibrer från återvunna råmaterial krävs ingen markanvändning, inga bekämpningsmedel och mycket mindre vatten jämfört med produktion av till exempel bomullsfibrer, säger Patrik Lundström och berättar att Renewcell är det första företaget i världen att producera 100 procent återvunnen fibermassa i stor skala.
– Vi använder tyger och materialspill som vi tar bort alla knappar och blixtlås ifrån och sedan strimlar. Tygerna avfärgas och går sedan i ett kemiskt steg. Från det kan vi sedan separera allt material som inte är cellulosabaserade – och kvar är det som blir Circulose® vilket kan spinnas till trådar och tyger, säger han.
För att kunna återvinna kläder på ett sätt som på allvar kan göra skillnad för både klimat och miljö ska nu Renewcell expandera sin verksamhet ordentligt.
– Och det här är bara början, säger Patrik Lundström.
Vårt mål inom ABB är att hjälpa våra kunder minska sina utsläpp och effektivisera sin resursanvändning.
Björn Jonsson, chef för Process Industries på ABB i norra Europa.
Nyttig erfarenhet från pappersbruken
För att Renewcell ska vara ett hållbart företag ur alla aspekter krävs också att deras fabriker fungerar så energieffektivt och resurssnålt som möjligt. Därför har de tagit hjälp av ABB.
– Vi är det enda företaget som kan leverera en komplett automations-, kvalitetsmätnings- och elektrifieringslösning baserad på våra egna produkter och tjänster. Kombinerat med en stark lokal närvaro samt global kompetens och lång erfarenhet från massa- och pappersindustrin, säger Björn Jonsson, chef för Process Industries på ABB i norra Europa.
– Till exempel kan den teknik vi använder för att mäta och kontrollera massatorken i ett pappersbruk nu används för att mäta och kontrollera de återvunna tygfibrerna i Renewscells process, fortsätter han.
Den teknik och de tjänster som ABB levererar till Renewcells nya fabrik kommer att bidra till en produktionskapacitet på 60 000 ton Circulose®, vilket innebär att cirka 300 miljoner t-shirts kommer att kunna återvinnas årligen.
– ABB har kunskapen, närvaron och erfarenheten som vi behöver för att kunna hålla både vår tidsplan och budget. Vi delar dessutom uppfattning om vad vi vill uppnå vad gäller energieffektivitet, hållbarhet och cirkulär ekonomi, säger Patrik Lundström.
– Vårt mål inom ABB är att hjälpa våra kunder att minska sina utsläpp och effektivisera sin resursanvändning. Återvinning och cirkulära affärsmodeller är en extremt viktig del i arbetet. Därför är vi glada att vara en del av Renewcells resa, säger Björn Jonsson.
/https%3A%2F%2Fvaljframtiden.se.abb.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F12%2Fdonka-007-webb-2.jpg)
Renewcells affärsidé är att ge förbrukade textiler nytt liv. Foto: Alexander Donka
Alla måste våga
Att växa så snabbt som Renewcell vill har förstås sina utmaningar. För att kunna finansiera satsningen har de behövt veta hur mycket Circulose® deras kunder kommer att vilja köpa i framtiden.
– För att kunna göra en sådan här förändring i produktionen måste även modeindustrin våga ta steget, anpassa sig till vad som behöver göras och att verkligen göra det, säger Patrik Lundström.
Men det ser ljust ut. Den kinesiska viskoproducenten Tangshan Sanyou har tecknat avtal för att köpa 40 000 ton Circulose® per år och under 2020 skrev H&M Group under att successivt öka sin användning av Circulose® under de kommande fem åren.
– Vi kommer att fortsätta att uppföra vår produktion för att vi ska kunna gå mot en mer hållbar, cirkulär produktion av kläder. Vårt mål är att kunna producera 360 000 ton Circulose® om året 2030. Med en leverantör som ABB med oss kan vi snabbare, säger Patrik Lundström.
FAKTA: Det här gör ABB för Renewcell i den nya anläggningen
– Styrsystemet ABB Ability™ System 800xA installeras. Det ger operatörerna översikt och noggrann styrning från kontrollrummet, för att produktionen ska vara så resurseffektiv som möjligt.
– ABB:s drivsystem PMC800 förbättrar energieffektiviteten i produktionen och minskar den totala ägandekostnaden av den automatiserade utrustningen.
– ABB tillhandahåller också frekvensomriktare och motorer, med ett effektivitetsnivå som överskrider den energieffektivitetsklass som krävs av EU. Tillsammans med frekvensomriktarna kan motorerna minska energiförbrukningen i den här typen av anläggningar med 30 procent eller mer.
– Kvalitetskontrollsystemet (QCS) mäter och kontrollerar slutprodukten för att undvika förluster och öka effektiviteten i produktionen. En lösning som sparar råvaror och energi.
– ABB:s elektrifieringslösning ger energitillgång med hög pålitlighet samtidigt som den optimerar energieffektiviteten i hela anläggningen.
Sammantaget levererar ABB en komplett automations-, kvalitetsmätnings- och elektrifieringslösning baserad på egna produkter och tjänster.
/https%3A%2F%2Fvaljframtiden.se.abb.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F01%2Frenewcell_2.jpg)
Fabriken i Ortviken. FOTO: Alexander Donka