Så gör Sculptur designmöbler av gamla fiskenät

De samlar ihop plast från havet, smälter ner den och skapar 3D-printade designmöbler. Sculptur, med äventyraren Glenn Mattsing i spetsen, är företaget som kombinerar teknik och affärer för att lösa ett av våra allvarligaste miljöproblem.

Branta klippor. Dimma. Starka strömmar. Det var långt ifrån självklart att Glenn Mattsing och hans äventyrarkollega skulle lyckas ta sig i land på den avlägsna och mytomspunna Björnön, söder om Spetsbergen i Norra ishavet. När de insåg att jo, det kan nog gå, var förväntningarna skyhöga.

 

– Men det första som hände när vi gick i land var att vi trampade på plast. Dunkar, fisknät, gamla bojar… Det förtog helt klart glädjen, säger Glenn Mattsing, biolog, äventyrare och numera också VD på Sculptur. Ett företag som skapar 3D-printade möbler av naturfiber, återvunna plaster och plastskräp som gamla fiskenät – och vars historia börjar just där, på Björnöns skräpiga stränder, sommaren 2017.

 

– Bilden av skräpet etsade sig fast i mig under resten av expeditionen, berättar Glenn Mattsing, som tillsammans med Sören Kjellqvist då lyckades med det ingen annan gjort: att ro runt Svalbard.

 

Nu, två år senare, är han mitt uppe i sin senaste utmaning: att bygga ett företag som tar hand om plastskräp från havet och förvandlar det till designmöbler.

 

– Belöningen som kommer av att vara först med att klara något är maximal! Vare sig det
handlar om att 3D-printa möbler av gammalt skräp eller att ro runt Svalbard.

Glenn Mattsing inspekterar fiskenäten som används i tillverkningen av Sculpturs möbler.

Glenn Mattsing inspekterar fiskenäten som används i tillverkningen av Sculpturs möbler.

På skräpflotte till Almedalen

Vägen från Svalbard till 3D-printing gick dock via ännu en strapats till sjöss. Efter expeditionen på Svalbard ville Glenn skapa uppmärksamhet kring problemet med nedskräpning av haven. Lösningen blev projektet Trash-Tiki, en båt byggd av plastdunkar med ihopsydda stuvbitar som segel. Med den seglade han och följeslagaren Sören Kjellqvist till Almedalsveckan på Gotland 2018. Med dem på flotten var tv-profilen Joakim Odelberg och affärsstjärnan Petter Stordalen. De anlände mitt i ett näringsliv som precis börjat ta hållbarhetsfrågorna på allvar.

 

Läs mer: ”Vi skriver ut en kajak av sågspån på 24 timmar”

 

– Det ledde till att jag började föreläsa om Trash-Tiki och om hur näringslivet kan vara med och lösa våra miljöproblem. Efter ett tag kände jag ville vara en del av lösningen, inte bara prata om den, säger Glenn Mattsing.

På forskningsinstitutet RISE står roboten som printar möblerna.

På forskningsinstitutet RISE står roboten som printar möblerna.

När han en tid senare träffade några personer som jobbade med storskalig 3D-printing föll alla bitar på plats. Tillsammans beslutade de sig för att skapa den första kommersiella 3D-printern av stort format som printar med återvunnet material. Med hjälp av en robot byggd av ABB och med stöd av RISE, statens innovationsbolag, har de utvecklat tekniken och testat vilka plaster som fungerar för möbelproduktion.

 

– Men vi kommer att kunna printa allt möjligt, inte bara möbler. 3D-printing är flexibelt, vilket också rimmar med trenden vi ser nu att allt fler vill ha individanpassade produkter.

Plastpingviner och utemöbler

Sculptur har inte ens varit igång i ett år, men allt har gått snabbt och det har redan börjat trilla in beställningar.

 

– Vi ska till exempel göra utemöbler av gamla pet-flaskor som ska stå i Bulgariens huvudstad Sofia. Och häromdagen kom en beställning från Nya Zeeland på 150 3D-printade plastpingviner. Vi får se vad det blir med det, berättar Glenn Mattsing.

 

Men även om intresset för affärsidén är stort har resan knappast varit spikrak. Att vara först kräver rejäla utvecklingskostnader, pengar som framför allt skrapats ihop från egna fickor, eftersom grundarna inte vill ta in andra ägare ännu. Att jobba med skräp innebär dessutom en del specifika utmaningar.

 

Läs mer: “Klimatkrisen är redan här – vi måste agera nu”

 

– Materialen är ofta kontaminerade, något vi arbetar på att lösa. Vi kan göra mycket i dag, men det är fortfarande svårt att få materialen att bete sig som vi vill, säger Glenn Mattsing och lägger till att det självklart funnits stunder när han tvivlat på om det överhuvudtaget kommer att gå.

 

– Är vi för kaxiga? För tidigt ute? Sådana tankar har jag ju haft. Men vi vill ligga i fronten och driva utvecklingen mot den cirkulära ekonomin. Nu när hela världen börjar reagera på hållbarhetsfrågorna vore det dumt att inte våga satsa. Företag som slösar med material kommer att bli helt utmanövrerade framöver.

Jurij Rahimkulov på Sculptur ligger bakom designen.

Jurij Rahimkulov på Sculptur ligger bakom designen.

En mjukare värld

I framtiden ser Glenn Mattsing framför sig 3D-hubbar över hela världen, där möbler och andra produkter kan produceras lokalt av ihopsamlat skräp eller rester från andra produktioner.

 

– När vi kommit så långt kommer världen ha blivit lite mjukare i sin form, eftersom 3D-tekniken inte ritar hårda kanter, skrattar Glenn Mattsing.

 

Läs mer: Industriroboten som dansade Stravinskij

 

Arbetet med företaget har dock inte fått honom att ge upp äventyrandet. Nästa storslagna expedition är redan planerad.

 

– År 2022, på 75-årsdagen av att Thor Heyerdahl gav sig iväg på sin Stilla havs-seglats med Kon-Tiki, ska jag göra samma sak. Fast med en 3D-printad kopia av hans flotte, skapad av skräp från havet. På så sätt kan jag visa för hela världen att vi, med hjälp av innovativ teknik, kan lösa våra miljöproblem.

Företag som slösar med material kommer att bli helt utmanövrerade.

– Glenn Mattsing, grundare av Sculptur

Inspirationen kom från havet och vågorna.

Inspirationen kom från havet och vågorna.

Gamla fiskenät behandlas och skärs sönder.

Gamla fiskenät behandlas och skärs sönder.

Näten blir till pellets som laddas i 3D-printern.

Näten blir till pellets som laddas i 3D-printern.

Glenn Mattsing och Lenny Tönnäng på RISE.

Glenn Mattsing och Lenny Tönnäng på RISE.

Designstolen REFORM.

Designstolen REFORM.

Från skräp till designmöbel - så funkar det

1. Plastskräp, exempelvis ett fiskenät, läggs i kvarn och mals till mycket små beståndsdelar.

 

2. Delarna värms upp i en compounder och förvandlas till pellets.

 

3. 3D-printern matas med pellets och printar sedan under ungefär två timmar.

 

4. När möbeln är förbrukad lämnas den mot pant tillbaka till Sculptur, som då gör om hela proceduren igen.

 

I nuläget arbetar Sculptur med förnybar biokomposit, en blandning av träfiber och polypropylen som ser ut som trä men med plastens egenskaper. Materialet kan ge upp till 80 procent lägre koldioxidutsläpp.

Sculptur i siffror

7 – Så många gånger har en Scultpur-stol kunnat smältas ned och återvändas. Hittills.

 

50% – Så mycket material kan sparas om en prototyp printas istället för om den produceras med en cnc-fräs.

 

5-13 miljoner ton skräp hamnar i våra hav varje år.

 

640 000 ton fiskeredskap förloras varje år.

 

600 år – så länge kan ett fiskenät leva som spöknät.

Så samarbetar Sculptur med ABB

För sin 3D-printing använder sig Sculptur av en industrirobot, byggd av ABB och utvecklad i samarbete med det statliga forskningsinstitutet RISE. Till skillnad mot en konventionell 3D-printer kan ABB:s robot bland annat printa ur alla vinklar och matas med pellets istället för med plasttrådsrullar. Programmeringen av roboten kan göras på några minuter med ABB:s offline- programmeringsverktyg RobotStudio och en nyutvecklad add-an för 3D-printning.

facebook-logo twitter-logo linkedin-logo

Vill du veta mer?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev med teknik, insikter och inspiration!
Anmäl dig nu

Relaterat material