7 innovativa elfordon som visar vägen mot framtiden

Eldrift är inte bara miljövänligt. Det ger också lägre ljudnivå, snabb acceleration och bättre arbetsmiljö. Här är sju exempel på elfordon som är smarta, snygga och funktionella.

1. Harley på el

Ikoniska Harley Davidson har precis släppt sin första elmotorcykel. Att susa fram på landsvägar och höra fågelsång i stället för en förbränningsmotor lär bli en magisk upplevelse. Accelerera 0–96 km/h på tre sekunder och ta dig minst 150 km på en laddning. Vilken mc-klubb blir världens första fossilfria tro?

2. Flygande eltaxi

Cora är den futuristiska flygtaxin som varken behöver pilot eller landningsbana. Det lilla flyget för två passagerare fungerar nämligen som en helikopter vid start och landning, men flyger som ett plan. Cora är självkörande på batterier och har en topphastighet på 180 km/h. Företaget som tagit fram prototypen samarbetar nu med Nya Zeeland, i hopp om att i framtiden kunna införa tjänsten.

Foto: Richard Lord 2018

Foto: Richard Lord 2018

3. Bryt isen med el

ABB:s Azipod är en elmotor i form av ett propellersystem som hjälper till att framdriva fartyg i de mest krävande av förhållanden. Azipod kan rotera 360 grader vilket ersätter behovet av ett roder. Inte ens de arktiska haven med dess tjocka is är något problem och Azipod är idag närmast standard för isbrytare som jobbar i riktigt tuffa förhållanden. Den energieffektiva tekniken beräknas ha sparat över 700 000 ton fartygsbränsle genom åren.

4. Känn fartvinden i el-gummibåt

Tack vare sin eldrift är gummibåten Avon eJET 450 ohotad i sin klass när det kommer till acceleration. Gummibåtens material och strömlinjeformade design ser till att motorn behöver jobba så lite som möjligt. Motorn drivs av samma batteri som i BMW i3 och båten kan nå topphastigheter över 30 knop.

5. En Rolls-Royce i luften 

Många förknippar Rolls-Royce med lyxbilar. Något som kanske är mindre känt är att varumärket tjänar mer pengar på att vara världens näst största tillverkare av flygplansmotorer. Nu tar Rolls-Royce steget in i framtiden och bygger Accel, världens snabbaste elflygplan. Redan nästa år ska planet komma upp i en hastighet av 480 km/h, och skulle då slå det nuvarande rekordet med hästlängder. Batteriet i flyget kommer att räcka för sträckan London–Paris.

6. Bättre gruvmiljö med Epiroc

Epiroc är el-pionjärer inom gruvindustrin. I slutet av 2018 lanserade företaget till exempel MT42, en underjordstruck med elektrisk drivlina från ABB och med en lastkapacitet på 42 ton. Det gör den till världens största eldrivna truck på marknaden. Gruvindustrin ligger i framkant av elektrifieringen. Ju fler eldrivna fordon i gruvindustrin, desto bättre arbetsmiljö och desto mer pengar finns att spara in på en av industrins största utgifter: ventilation av gruvan.

7. El-yacht med en prislapp 

Är du rik och miljömedveten? Då är nytänkande Silent 55 något för dig. Ta in tystnaden över havsvidderna i yachten som kombinerar kraftfulla elmotorer med solpaneler. Allt på katamaranen, inklusive köket, drivs av el – och båten täcks av 49 kvadratmeter solpaneler, med 140 kwh batterier på insidan. Silent 55 kan åka i veckor utan att behöva ladda. Det finns endast en hake: Yachten kostar nästan 15 miljoner kronor.

facebook-logo twitter-logo linkedin-logo

Relaterade artiklar

Vill du veta mer?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev med teknik, insikter och inspiration!
Anmäl dig nu