Tekniken bakom Europas grönaste fotbollsklubb

En fotbollsklubb med höga hållbarhetsambitioner och ett energibolag som vill utforska framtidens elnätslösningar. Tillsammans har de skapat Skagerak Arena – högteknologisk fotbollssarena och energilabb i ett.

Odds fotbollsklubb har valt vision: de ska bli den grönaste fotbollsklubben i Europa. Deras hemmastadion Skagerak Arena är en viktig del i det arbetet. Här drivs strålkastarna och andra elektroniska system av förnybar energi som genereras av de 5700 kvadratmeter solceller som täcker arenans tak. Smarta system för energilagring och energihantering säkerställer att den förnybara energin kan användas även när solen inte skiner. Och när förhållandena är goda kan arenan också leverera kraft till det närliggande grannskapet.

Det började som ett hugskott om att det skulle gå att använda taket på vår arena till något nyttigt.

Einar Håndlykken, ordförande i Odds Ballklubb

Projektet går under namnet Skagerak Energilab och är ett samarbete mellan fotbollsklubben och det lokala energibolaget Skagerak Energi. Fotbollsexperter har jobbat ihop med teknikspecialister för att göra det möjligt.

 

– Det här projektet började som ett hugskott om att det skulle gå att använda taket på vår arena till något nyttigt. Nu hoppas jag att den här lösningen ska inspirera andra som har ett stort tak att samarbeta med de som utvecklar våra energisystem, säger Einar Håndlykken, ordförande i Odds Ballklubb.

Solcellerna på arenans tak kan ge energi till grannskapet runtomkring.

Solcellerna på arenans tak kan ge energi till grannskapet runtomkring.

Det solcellsdrivna mikronätet är ett exempel på hur den senaste kraft-tekniken kan användas till att integrera förnybara energikällor i stadsmiljön. Samtidigt samlar systemet in kunskap om hur ett ”prosumentsystem” – där konsumenter både producerar och förbrukar elektricitet – fungerar under olika förhållanden.

 

– Energibranschen utvecklas, både inom produktion och distribution. Skagerak Energilab är ett viktigt projekt därför att vi på det här sättet kommer att få praktisk erfarenhet av hur sådan lokal produktion samspelar med det etablerade nätverket”, säger Knut Barland, VD på Skagerak Energi.

 

Solenergi, energilagring och mikronät som kopplas ihop med det större elnätet kommer att vara viktiga tekniker i framtidens energilandskap. Skagerak Arena är ett steg på vägen.

FAKTA: Så samarbetar ABB med Skagerak Energi och Odds Bollklubb

ABB och Skagerak Energi designade och genomförde projektet med lösningar från den digitala ABB Ability-plattformen såsom ABB AbilityTM PVS solväxelriktare och ABB Ability™ e-mesh-teknk, inklusive ett energihanteringssystem (EMS). Lösningen gör att Skagerak Energi kan köra ett scenario för optimal lastfördelning genom att använda belastningsprognoser, solcellsproduktion samt ta hänsyn till förändringar i elpriset. ABB kommer också att tillhandahålla tekniska tjänster till energilabbet under de kommande fem åren.

 

– Skagerak Energilab är ett bra exempel på hur modern nätteknik omvandlar ekosystemet för energi. Detta är ett viktigt steg mot att få fältdata och kunskaper om morgondagens kraftnät, säger Steffen Waal, VD på ABB i Norge.

FAKTA: Tekniken bakom

ABB Ability™ e-mesh™ är en heltäckande automatiserings- och kontrollösning som ger nätoperatörer en vertikalt integrerad, sammanhållen överblick över sina distribuerade energikällor (DER), till exempel mikronät, batterisystem för energilagring (BESS) och förnybara elproduktionsanläggningar.

 

Portföljen med e-mesh sträcker sig från modulär energilagring och mikronät till enhetskontroll på anläggningar, molntjänster och avancerad analys för beslutsfattande och skräddarsydda tillämpningar. ABB är en pionjär inom mikronätsteknik och BESS, med en installerad bas med mikronät och BESS som sammanlagt har en kapacitet på 450 MW i hela världen och över 170 installationer för avlägsna samhällen, öar, elnätsbolag och industrier.

facebook-logo twitter-logo linkedin-logo

Relaterade artiklar

Vill du veta mer?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev med teknik, insikter och inspiration!
Anmäl dig nu