Därför är Sverige världsledande inom innovation

Sverige är en framgångssaga när det gäller innovation. Hur kan en nation med bara tio miljoner invånare slå världens jättar på fingrarna?

Det händer mycket inom den svenska industrin just nu. Hybrit, Northvolt och H2 Green Steel är pionjärprojekt som tydligt springer ur den svenska industrin men anpassats för 2000-talets förutsättningar och behov. Parar vi den med framgångsrika IT- och tjänsteföretag, mode- och designföretag och musikexporter börjar vi få en bild av den världsledande svenska innovationskraften. Det finns knappt ett hushåll i världen utan någon produkt eller teknik med koppling till jättar som Ericsson och Ikea. Så gott som dagligen använder vi någon produkt som är tillverkad eller hanterad av en ABB-robot.

 

Sverige är tvåa i världen
Sverige ligger högt upp i de flesta undersökningar som mäter innovation. En av tungviktarna är FN-organet WIPO:s årliga Global Innovation Index (GII). I den senaste mätningen, 2021, rankas Sverige som tvåa i världen. Bara Schweiz är före, USA hamnar på bronsplats.
GII undersöker totalt 132 länder i omkring 80 kategorier som tillsammans mäter ländernas innovationskraft. Sverige toppar många kategorier, men i korthet kan man säga att vår stora styrka är vårt samhällssystem, våra regler och institutioner. Helt enkelt det svenska systemet och välfärden. Ovanpå det är vi väldigt duktiga på att samarbeta, forska, ta patent och organisera oss för att skapa kreativa resultat.

– Sverige har många styrkor – ett kunskapsintensivt näringsliv, starka forskningsmiljöer, en välutbildad arbetskraft och inte minst en tradition av samarbete och öppenhet. Svenska företag och konsumenter är också snabba med att ta till sig av ny teknik och nya kunskaper, säger Darja Isaksson, generaldirektör på den statliga innovationsmyndigheten Vinnova.

 

Samarbete som skapar innovation
Mikael Dahlgren är forskningsdirektör för ABB Sverige. Han pekar på samma styrkor som Darja Isaksson:
– Vi har en bra grogrund för innovation som bygger på att vi är kompetenta, teknikmogna och nyfikna. Vi är förändringsbenägna som nation. Vår kanske största styrka är vår förmåga att samarbeta över gränser. Stora företag, start ups, akademin och andra aktörer utanför det egna företaget går samman och skapar ett större värde än vad varje aktör skulle klara var för sig.

 

Som exempel nämner Mikael Dahlgren ABB:s kollaborativa robot YuMi. Världens första robot som kan jobba sida vid sida med människor. YuMi lanserades 2015 och utvecklades i tätt samarbete med kunder, där både ABB:s forsknings- och affärsavdelning var med från början.
–  De platta hierarkierna mellan chefer och medarbetare, och ibland även mellan människor utanför den egna organisationen, som vi har i Sverige gör att våra samarbeten ofta ger snabba resultat. Alla idéer har ett värde, avsett vem och var de kommer ifrån, säger Mikael Dahlgren.

 

Så vad kan en världstvåa i innovation göra för att stanna där – eller rentav ta sig upp till förstaplatsen? Darja Isaksson ser ett fortsatt behov av långsiktiga satsningar på forskning och innovation, inte minst för avancerad digitalisering.
– Här har näringslivet pekat på behov när det gäller nyckelteknologier som 6G, AI och kvantteknologi. Digital utveckling som påverkar alla branscher och som är viktiga förutsättningar för att vi ska vara konkurrenskraftiga i framtiden.

Silver och guld: Sverige i världstoppen

Global Innovation Index (GII) är en årlig rapport om världens mest innovativa nationer. Bakom rapporten står FN-organet WIPO. GII rankar 182 länder efter deras ekosystem inom innovation och samlar data inom cirka 80 olika kategorier.
I den senaste rapporten, 2021, rankas Schweiz som världens mest innovativa land. Sverige är tvåa och USA ligger på tredje plats.

När World Economic Forum undersökte innovationskraften hos europeiska länder i höstas placerade de Sverige på första plats bland EU-länderna, strax före Finland och Danmark.

facebook-logo twitter-logo linkedin-logo

Relaterade artiklar

Relaterade filmer

Vill du veta mer?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev med teknik, insikter och inspiration!
Anmäl dig nu