Så blir världens mest effektiva koppardagbrott ännu bättre

En viktig faktor när det handlar om hållbarhet är att både saker och människor ska hålla. Därför har Boliden Aitik och ABB med digital teknik utvecklat ett underhållssamarbete i världsklass.

Den som besöker koppargruvan i Aitik för första gången kommer med hög sannolikhet att känna sig ganska liten. Hela anläggningen är lika stor som Stockholms innerstad och i byggnaden för anrikningsverket, där malmen mals ner och kopparen tas till vara, skulle hela Globen kunna rymmas. Här pågår produktionen dygnet runt, året om. Nästan bokstavligen – verket har en el-tillgänglighet på hela 99 procent. En siffra som bidrar rejält till att gruvan i dag är världens mest effektiva koppardagbrott, och som uppnåtts med hjälp av ABB:s tillståndsbaserade underhåll.

 

– Varje timma verket står still innebär stora ekonomiska förluster för Boliden, så det handlar om att kunna producera utan att maskinerna oförutsett går sönder. Och är det ändå något som går sönder gäller det förstås att kunna laga det så snabbt som möjligt, säger Håkan Bihagen på ABB som är ansvarig för att administrera servicearbetet på ABB:s installation i anrikningsverket.

Koppargruvan i Aitik är lika stor som Stockholms innerstad.

Koppargruvan i Aitik är lika stor som Stockholms innerstad.

Tillståndsbaserat underhåll nyckeln

Som ett led i att ABB har levererat en stor del av den utrustning som driver anrikningsverket, krossen och infrakten, slöt Boliden Aitik och ABB år 2010 ett serviceavtal. Enligt avtalet ska ABB, förutom att reparera den utrustning som blivit sliten eller gått sönder, också kontinuerligt mäta tillståndet på den. I anläggningen har ABB placerat mängder av sensorer som håller koll på tekniken. Datan som sensorerna generar, tankas upp och bearbetas i ABB:s Ability Condition Cloud och därefter används informationen för snabbare felsökning och optimering av underhållsplanerna för Boliden Aitiks anläggning. Och ju mer tid som går, desto mer precisa kan analyserna om när deras underhåll kommer att behövas bli.

 

– Till vardags jobbar vi efter en årsplan för det förebyggande underhållet. Parallellt kommer det ofta önskemål från Boliden om något de vill testa eller förbättra, eller så har vi något vi vill implementera för att vi tror att det kan öka produktiviteten ytterligare. Vårt samarbete är ett ständigt bollande och vi har ett förtroende för varandra som vi byggt upp genom åren, säger Håkan Bihagen.

Systemet hanterar 15 miljoner strukturerade variabler för att tillhandahålla de digitala verktyg som produktionen och underhållet behöver.

Lars Brännström, strategisk account manager på ABB.

Enorma mängder data

Lars Brännström är strategisk account manager på ABB och var en av de som startade upp arbetet med serviceavtalet.

 

– Aitik var tidigt ute med att implementera digitala lösningar. Systemet de har nu hanterar 15 miljoner strukturerade variabler för att tillhandahålla de digitala verktyg som produktionen och underhållet behöver. Med den mängd data vi får fram finns enorma möjligheter att tillsammans med Aitik fortsätta effektivisera deras underhåll och optimera anläggningen med den senaste digitala tekniken, säger han.

 

I grund och botten handlar det om att jobba bort allt slöseri, menar Lars Brännström. Ju bättre anläggningen är, desto mindre kommer Boliden Aitik att slösa på resurserna.

 

– Sedan har vi hela hälsoaspekten. Om medarbetarna i Aitik får ett arbetsliv som är lätt att planera kommer de att må bättre. Det vinner alla på, säger han.

"Tillsammans med medarbetarna i Aitik letar jag hela tiden lösningar som ska få hela maskineriet att fungera bättre", säger Håkan Bihagen på ABB.

Gemensamma visioner

Serviceavtalet är stort, komplext och består av många olika delar – och sträcker sig långt mycket längre än att bara leverera service. Det handlar om att bygga förtroenden, om goda relationer och att tillsammans hitta ett tryggt samarbete. För ABB är Aitiks mål, att vara världsbäst på tillgänglighet, lika mycket deras mål.

 

– För mig innebär det att jag tillsammans med medarbetarna i Aitik hela tiden letar lösningar som ska få hela maskineriet att fungera bättre, säger Håkan Bihagen och ger ett exempel på en gemensamt framtagen lösning som nyligen gått i hamn: En plattform som byggts ovanför den största kvarnmotorn, den kvarn som ligger först i kvarnlinjen och maler de riktigt stora stenbumlingarna.

 

– Tidigare stod teknikerna i en skylift när motorn behövde servas. Nu kan de stå stadigt och säkert på en permanent plattform istället. I första hand är det en förbättring av personsäkerheten men vi vet att det även ska korta stopptiderna, säger han.

Anrikningsverket vid koppardagbrottet i Aitik är världens mest effektiva.

Anrikningsverket vid koppardagbrottet i Aitik är världens mest effektiva.

Mer partner än leverantör

Eftersom ABB är ett så stort företag har organisationen ofta möjlighet att bidra med lösningar som utvecklats på annat håll. Erfarenheten från andra processindustrier och gruvor över hela världen har visat sig vara värdefull.

 

– Vi som jobbar som avtalsledare på ABB, vi är 28 stycken, har ett nätverk där vi utbyter erfarenheter med varandra. Det är kunskapsöverföring – om någon av oss kommer på en bra lösning så kommer även de andra ha glädje av det, säger Håkan Bihagen.

 

Han säger att han älskar sitt jobb, och triggas av anrikningsverkets nya tillgänglighetsmål: att uppnå 99,5 procents eltillgänglighet, istället för ”bara 99”, att hitta lösningar för att uppnå än ännu högre tillgänglighet än föregående år.

 

– Det är oerhört kreativt, jag har roligt på jobbet varje dag och det känns ju fantastiskt att vara en bidragande faktor till att anrikningsverket har världsrekord i tillgänglighet. Det ger oss på ABB energi också!

Håkan Bihagen på ABB är ansvarig för att administrera servicearbetet på ABB:s installation i anrikningsverket i Aitik.

Håkan Bihagen på ABB är ansvarig för att administrera servicearbetet på ABB:s installation i anrikningsverket i Aitik.

Det här gör ABB för Boliden Aitik

– Sedan 2010 regelbundna besiktningar och kontroller på den utrustning som levererats till Boliden Aitik enligt livscykelplan.

 

– Mätningar på utrustningens tillstånd och tar därefter, utefter den data de får in, fram livslängdsprognoser och underhållsplaner.

 

– Avtalet består också av en rad olika underhållstjänster för styrsystem, drivsystem, kraft, motorer och generatorer. Styrsystemet består av 46 controllers och cirka 45 000 signaler.

 

I många fall kan Boliden själva utföra felsökningar och underhåll, men ABB är alltid med i särskilt komplexa och svåra fall – och i de fall det krävs specialutbildning som inte Boliden har. Tillsammans med Boliden Aitik jobbar ABB ständigt med att hitta lösningar som ytterligare kan förbättra tillgängligheten och säkerheten i verket.

 

Läs mer om ABB:s serviceavtal här!

facebook-logo twitter-logo linkedin-logo

Relaterade artiklar

Vill du veta mer?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev med teknik, insikter och inspiration!
Anmäl dig nu