Hållbarhet på högsta nivå: “Vi kan vara en förebild i världen”

Teknik och lösningar som ska förändra världen. Det är vardag för Vibeke Gyllenram, försäljningschef på ABB.

– Jag får vara med där det händer, säger hon.

Vibeke Gyllenram arbetar som försäljningschef för divisionen Process Automation Energy Industries på ABB Sverige. En lång titel som betyder att hon jobbar med processindustrin inom branscherna energi, vatten, kemi och raffinaderier, livsmedel och läkemedel. Hon verkar alltså inom flera nyckelområden när det handlar om att skapa ett mer hållbart samhälle.

– På ABB har vi jobbat med elektrifiering i över 100 år. Startskottet var turbiner som genererade elkraft från Svartån i Västerås, så vi har lång erfarenhet av förnybar energi.

Det bästa är att de inte handlar om en avlägsen framtid. Tekniken finns redan.

Vibeke Gyllenram

Sverige i framkant

Hon menar att ABB, tack vare sin historia, har en unik position i världen när det handlar om hållbarhet.

– Eftersom vi har så djupa relationer med andra aktörer i samhället, både kunder, partnerföretag och myndigheter, får vi vara med och diskutera hållbarhetsstrategi på högsta nivå. Vi har möjlighet att starta och vara med på projekt som verkligen visar vägen mot en hållbar framtid.

Enligt Vibeke Gyllenram har Sverige kommit väldigt långt inom hållbarhet jämfört med resten av världen. Vi ligger i framkant både i omställningen till nya energikällor och hur vi tänker kring hållbara lösningar i stort.

– Jag tror att vi på ABB i Sverige kan vara en förebild i världen. Det jag har lärt mig från att ha jobbat utomlands i Kina och i andra europeiska länder.

Vill du också arbeta för en hållbar värld? Läs mer här.

Vibeke Gyllenram, försäljningschef för divisionen Process Automation Energy Industries på ABB Sverige

Vibeke Gyllenram, försäljningschef för divisionen Process Automation Energy Industries på ABB Sverige

Ett område där det just nu händer mycket är hållbara lösningar för städer och byggnader. Just städer står, enligt internationella energiorganisationer, för 60–80 procent av världens energiförbrukning och merparten av koldioxidutsläppen. Med smartare lösningar för värme, ventilation, belysning, elanvändning och energilagring i byggnader kan vi spara mycket energi och utsläpp i våra städer.

– 40 procent av energiförbrukning i Sverige går specifikt idag till uppvärmning och el i byggnader. Så det är ett viktigt område där vi kan göra stor skillnad.

– Det bästa med min position är att jag verkligen får vara med där det händer.

Byggnader och transporter

Men det räcker inte med att våra hus är energieffektiva. Vi måste också koppla ihop de smarta byggnaderna med andra delar av infrastrukturen i staden. Som till exempel den andra stora energislukaren i en stad: transporter.

– Vi behöver koppla ihop dessa två delar i en gemensam energiplattform där vi kan optimera och styra energiflödet i staden – från produktion till distribution och konsumtion av energi, förklarar Vibeke Gyllenram.

Framtidens städer kan bli både energieffektiva och koldioxidneutrala. Då krävs att vi ställer om till grön energi och optimerar energiflödena så att vi enbart använder den energi som behövs, när den behövs och där den behövs som bäst.

För att lyckas krävs smart och hållbar teknik men också nya affärsmodeller och samarbeten.

– Ingen aktör kan göra detta själv. Det behövs verkligen en gemensam vision.

Bättre för människor

Hållbara lösningar för städer och byggnader är inte bara bättre för miljön. Vi människor kommer också att få mindre buller och utsläpp, smidigare transporter och bättre inomhusmiljö. Smarta byggnader kan automatiskt anpassa värme, ljus och ventilation efter våra behov.

– Det är viktigt att inte glömma människorna. Det är ju vi som ska bo i de smarta och hållbara städerna. Så till sist handlar de ju om att bygga lösningar som gör livet bättre för människor, säger Vibeke Gyllenram.

– Det bästa är att de inte handlar om en avlägsen framtid. Tekniken finns redan. Vi jobbar med den just nu.

Fakta: Vibeke Gyllenram

Yrke: Försäljningschef, Division Process Automation Energy Industries, på ABB Sverige.

Bakgrund: Utbildad ekonom. Började på ABB:s traineeprogram och har därefter haft flera positioner i Sverige och utomlands.

Om att rekrytera för ABB: “Det är väldigt många sökande som aktivt vänder sig till oss för att de har ett intresse för hållbarhet och vill göra skillnad. Det är lätt att stå för det man gör som ABB-medarbetare.”

Vill du också göra skillnad? Läs om att jobba på ABB här.

facebook-logo twitter-logo linkedin-logo

Möt ABB - på det sätt som passar dig bäst!

Boka demo

Passa på att lära dig mer om de produkter och system som ABB erbjuder. Boka in personliga visningar, demonstrationer och seminarier här.

Läs mer och boka

Relaterade artiklar

Vill du veta mer?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev med teknik, insikter och inspiration!
Anmäl dig nu