Julia Nielsen: ”Vi gör det möjligt för våra kunder att skapa en hållbar produktion”

Hennes jobb är att leverera lösningar inom elektrifiering, automatisering och digitalisering som kan göra Sveriges processindustrier mer hållbara.

 

– Att jobba med hållbarhet och vara en del i all spännande utveckling som händer inom det här området nu är så häftigt, säger Julia Nielsen, säljansvarig för Solutions & Services inom Process Industries på ABB.

Julia Nielsens arbetsdagar är minst sagt varierande. Ena dagen är hon ute hos kund någonstans i Sverige, senast i Kalix, för diskussion av underhåll. Nästa jobbar hon och teamet på ABB:s kontor med att hitta en helhetslösning för automation och elektrifiering för en ny produktionslinje. Hon är säljansvarig för den del av ABB som arbetar mot industrier inom metall, gruvor, massa och papper och batteriproduktion, och älskar sitt jobb.

 

– Bredden är härlig! Att vi levererar allt från reservdelar till helhetslösningar inom automation och elektrifiering. Det är också roligt att vi jobbar så nära våra kunder. Roligast är när man får komma in tidigt i processen och tillsammans med kund hitta lösningar för just deras utmaning.

Gör stor skillnad

Processindustrin står för en betydande del av energiförbrukningen i Sverige. Att hitta lösningar som kan göra landets gruvor och fabriker mer energi- och resurseffektiva är därför ett måste för att vi ska klara våra klimatmål.

 

– Vi gör det möjligt för våra kunder att skapa en hållbar produktion. Vi möjliggör bland annat mer optimerade processer, mindre materialspill och lägre energikonsumtion, säger Julia Nielsen som är utbildad ingenjör med inriktning mot design- och produktutveckling.

 

– Det är superhäftigt att vi, genom våra lösningar, är med och påverkar så mycket som vi faktiskt gör. Det känns också jättebra att jobba mot svensk industri, att vara en del i att se till att jobben stannar här i landet. Jag känner mig alltid väldigt stolt när folk frågar mig vad jag gör, säger hon.

 

Genom ABB Pulp and Paper Tour, en interaktiv lösningsdemo som visar integrerade lösningar för att optimera komplicerade industriella processer i massa- och pappersindustrin, besöker Julia Nielsens team pappersbruk runt om i landet för att tillsammans med sina kunder skapa framtidens digitala bruk.

Genom ABB Pulp and Paper Tour, en interaktiv lösningsdemo som visar integrerade lösningar för att optimera komplicerade industriella processer i massa- och pappersindustrin, besöker Julia Nielsens team pappersbruk runt om i landet för att tillsammans med sina kunder skapa framtidens digitala bruk.

En bransch i förändring

Att jobba nära kund innebär att Julia Nielsen och hennes kollegor tillsammans med sina kunder försöker hitta så bra lösningar för dem som möjligt. Lösningarna kan bestå av allt från produkter för automation, elektrifiering och analyser av hur mycket energi olika delar av exempelvis en fabrik förbrukar, till smarta el- och drivsystemslösningar.

 

– Vi utgår alltid från kundernas processer, från verkligheten, säger hon.

 

Sedan hon började på ABB för sju år sedan har mycket förändrats. Den svenska industrin har gått från att vara relativt traditionell med kända aktörer, till att accelerera utvecklingstakten och ha en hel uppsjö av nya aktörer på marknaden.

 

– Det händer så mycket nytt hela tiden! Nya fabriker, nya samarbeten, nya lösningar… Våra kunder ställer helt andra krav på oss nu. Tekniska krav, nya affärsmodeller som behöver tas fram och krav på snabbhet. Något som såklart utvecklat oss på ABB mycket som företag.

Det är superhäftigt att vi är med och påverkar så mycket som vi faktiskt gör.

Julia Nielsen

Stora utmaningar - men inte omöjliga

De nya kraven och förutsättningarna kräver att Julia Nielsen och hennes team måste vara kreativa och hitta samarbeten på nya sätt – det blir tydligt inte minst om man ser till de utmaningar industrin står inför de närmaste åren. Som hur Sverige ska lyckas försörja landet med den ökade mängden el som kommer att behövas för att klara omställningen från fossilbaserade energikällor till exempel.

 

– En annan stor utmaning är att få till en grön värdekedja hela vägen för en produkt. Men som ingenjör är jag optimistisk. Vi har så starka drivkrafter att lösa det här, och med rätt teknik och mycket vilja kommer vi att klara det. Vi har ett helt landskap av aktörer nu som vill samarbeta, dela på risker och som strävar mot samma mål, säger Julia Nielsen.

 

– När jag och mitt team, tillsammans med kund, kommer fram till en lösning där vi får förtroende att leverera och bidra till att kunden kan utnyttja sina resurser så effektivt som möjligt – då är jag som allra gladast. Till exempel för kunder i uppstartsfasen, där man får chans att tänka stort från början, men också för befintliga kunder där vi lägger till ny funktionalitet eller moderniserar för att nå nya optimerade nivåer och förbättringar. Det är fantastiskt!

Julia Nielsen, säljansvarig för Solutions & Services inom Process Industries på ABB.

Julia Nielsen, säljansvarig för Solutions & Services inom Process Industries på ABB.

Fakta: Julia Nielsen

Titel: Säljansvarig, Solutions & Services, Process Industries, ABB

Ålder: 32 år

Utbildning: MSc Mechanical Engineering, Product Development

Bor: Västerås

Fritidsintressen: Ridning och friluftsliv

Bästa lärdomen hittills: Ingen kan allt, men tillsammans gör vi underverk

facebook-logo twitter-logo linkedin-logo

Möt ABB - på det sätt som passar dig bäst!

Kontakta oss

Vill du veta mer om våra lösningar för processindustrin? Här kan du komma i kontakt med någon av våra experter.

Läs mer

Relaterade artiklar

Vill du veta mer?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev med teknik, insikter och inspiration!
Anmäl dig nu