Mjukstartare ger mindre slitage och underhåll på SCA:s lastfartyg

Byta ut alla gamla kontaktorer mot nya eller byta till en modern mjukstartare med samma funktionalitet men utan rörliga delar? För SCA:s fartyg M/S SCA Ortviken var valet enkelt.

SCA, Svenska Cellulosa Aktiebolaget, är mest förknippat med skogsbruk i alla dess former. Men till alla dessa skogar och sågverk, massafabriker och pappersbruk, hör en avancerad logistikverksamhet både på land och till sjöss. Faktum är att SCA äger tre egna fartyg varav ett är roro-fartyget M/S SCA Ortviken som transporterar SCA:s produkter till England och kontinenten. Fartyget byggdes 1996 och har fungerat fint, men efter över tjugo år i drift började det bli dags att byta ut kontaktorerna till motorn som driver fartygets bogpropeller.

 

– Kontaktorerna är de enheter som slår till strömmen när motorn ska starta och i det här fallet är det enorma strömmar som de kontrollerar, säger Jonas Eriksson på AdMare Ship Management AB som sköter drift och tekniskt underhåll av fartygen åt SCA.

 

– Nu var kontaktorerna gamla och utslitna och behövde bytas ut, men problemet var att dagens kontaktorer är mycket större än våra gamla så de hade inte fått plats i skåpet vi hade.

Pappersjätten SCA äger tre  fartyg. Ett av dem är roro-fartyget M/S SCA Ortviken som transporterar SCA:s produkter till England och kontinenten.

Pappersjätten SCA äger tre fartyg. Ett av dem är roro-fartyget M/S SCA Ortviken som transporterar SCA:s produkter till England och kontinenten.

Mjukstartare minskar slitage på motorn

Thure Wiksten, vd för elfirman Jowic AB som gör mycket elarbeten åt SCA, föreslog då att man helt enkelt skulle sluta att använda sig av kontaktorer. Istället rekommenderade han att man skulle installera en mjukstartare, en enhet som kopplas in i elmatningen och vid start släpper på strömmen till motorn successivt. På så sätt minskar både slitaget på motorn och påfrestningarna på elnätet, samtidigt som man minskar risken för spänningsfall. Allt det här var egenskaper som Thure Wiksten såg skulle passa bra i det här fallet.

 

– Dessutom skulle ABB:s mjukstartare få plats i skåpet som M/S Ortviken redan hade så då behövde vi inte skaffa något nytt utan kunde jobba med befintliga grejer. Som jag såg det fanns det inget som talade för att fortsätta använda kontaktorer när det finns mjukstartare.

 

Även det faktum att mjukstartaren inte har några rörliga delar var något som AdMare Ship Management uppskattade.

­

– När du inte har rörliga delar minimerar du framtida felkällor, konstaterar Jonas Eriksson.

 

 

M/S ortviken byggdes 1996 och har fungerat fint. Men efter över tjugo år i drift var det dags att byta ut kontaktorerna till motorn som driver fartygets bogpropeller.

M/S ortviken byggdes 1996 och har fungerat fint. Men efter över tjugo år i drift var det dags att byta ut kontaktorerna till motorn som driver fartygets bogpropeller.

Efter att ha övervägt för- och nackdelar bestämde sig så SCA för att gå på Thure Wikstens förslag och installera en mjukstartare. Eftersom SCA har många produkter från ABB i sina övriga anläggningar och eftersom Jowic är partner till ABB sedan många år valde man ABB:s mjukstartare PSTX.

 

– Det här var första gången vi installerade den på ett fartyg, men vi har jobbat med ABB:s mjukstartare på andra verksamheter, till exempel sågverk, och har goda erfarenheter av dem, säger Thure Wiksten.

 

– Dessutom görs grejerna i Västerås och vi har bra support från tillverkaren. Har man frågor och funderingar får man svar snabbt.

Installationspersonalen från Jowic: Från vänster, Marcus Linde; Karl Hall, Bo Strömberg och Per Westrin.

Installationspersonalen från Jowic: Från vänster, Marcus Linde; Karl Hall, Bo Strömberg och Per Westrin.

Att byta ut kontaktorerna mot en mjukstartare är egentligen en åtgärd som skulle ha kunnat göras när fartyget var i drift. Men under april 2019 skulle M/S SCA Ortviken ändå in på varv i Landskrona för översyn och då passade man på att också installera den nya mjukstartaren.

 

Efter fem dagar i dockan gick så M/S SCA Ortviken återigen ut på öppet vatten för att testköra systemet.

 

– Vi fick göra några smärre justeringar, annars gick det som det var tänkt, säger Thure Wiksten.

 

Och ett drygt halvår senare är alla inblandade fortfarande mycket nöjda med mjukstartaren.

 

– Förutom de där justeringarna vi behövde göra i början har det fungerat bra, säger Jonas Eriksson.

 

– Nu ska vi låta Ortviken köra med det här något år för det är dyra grejer att installera så vi vill veta att det fungerar som det är tänkt. Men fungerar det bra kommer vi att överväga att byta till mjukstartare på de andra två fartygen också när det är dags för nya delar.

facebook-logo twitter-logo linkedin-logo

Relaterade artiklar

Vill du veta mer?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev med teknik, insikter och inspiration!
Anmäl dig nu