Snabbare apoteksleveranser med ABB:s robotar

Vid starten för sju år sedan levererade Apotea en handfull paket om dagen. Idag lämnar över 170 000 paket i veckan Sveriges största nätapotek. Och framgångssagan fortsätter, bland annat tack vare robotar från ABB.

E-handeln växer så det knakar, och Apotea, som säljer apoteksvaror på nätet, är inget undantag. Eftersom Apotea inte har några fysiska butiker är effektiva leveranser en av företagets viktigaste framgångsfaktorer, och det nya, klimatsmarta logistikcentret i Morgongåva är hjärtat i verksamheten.

 

– Vi har en jättestyrka i vår logistik. Våra kunder vill ha snabba leveranser, de vill att det ska vara billigt och de vill helst ha det fraktfritt. Det är vår stora utmaning och något som vi fokuserar på varje dag, säger Maria Alriksson, affärsutvecklingschef på Apotea.

”Robotarna gör så att lastbilarna blir mer välpackade. Det minskar utsläppen från transporter vilket är väldigt viktigt”, säger Pär Svärdson, vd på Apotea.

”Robotarna gör så att lastbilarna blir mer välpackade. Det minskar utsläppen från transporter vilket är väldigt viktigt”, säger Pär Svärdson, vd på Apotea.

Väldigt bra kunderbjudande

Som mest lämnar 35 000 paket om dagen Apoteas logistikcenter för vidare transport till kunder över hela landet. För att klara det stora orderflödet är tekniska lösningar ett måste, och det är tre av ABB:s robotar IRB 4600 som ser till att arbetet flyter snabbt och effektivt. Tillsammans med Löfqvist Engineering har en lösning utvecklats där robotarna sorterar och paketerar apoteksvarorna direkt ner i distributörernas olika burar.

 

– Robotarna uppfyller precis det vi behöver. Vi har en bra robot med ett smart gripdon och Löfqvist Engineering har gjort en bra programvara, säger Maria Alriksson.

 

Läs mer: Industriroboten som dansade Stravinskij

 

– Tack vare robotarna så kan våra kunder beställa senare och vi kan ändå skicka ut paket väldigt snabbt till dem. Det gör att vi kan få ett väldigt bra kunderbjudande. Robotarna förbättrar också samarbetet med våra distributörer, så att vi kan öka kvalitet och effektivitet på det vi levererar.

 

ABB-robotarna står mitt i den manuella produktionen, och med jämna mellanrum behöver Apoteas medarbetare byta lastburar i robotcellen. Säkerheten är förstås viktig.

 

– Vi har en ljusbåge som gör att roboten stannar när du kliver in i cellen. När du klivit ut kan du med en enkel knapptryckning starta roboten igen. Det är väldigt smidigt, säger Maria Alriksson.

Tack vare robotarna så kan våra kunder beställa senare och vi kan ändå skicka ut paket väldigt snabbt till dem.

Maria Alriksson, affärsutvecklingschef på Apotea

Lyft för arbetsmiljön

Tack vare robotarna har Apoteas produktivitet ökat med 30 procent. Installationen har dessutom inneburit ett lyft för såväl hållbarhet som arbetsmiljö.

 

– Robotarna packar effektivt så att lastbilarna blir mer välpackade. Att vi på så sätt kan minska utsläppen från transporter är väldigt viktigt, säger Pär Svärdson, vd på Apotea.

 

– Robotarna har också bidragit till en mycket bättre arbetsmiljö för dem som jobbar här. De har gått från att bara lyfta paket till att bli maskinoperatörer. Att de får mer varierat och kvalificerat arbete är något som jag ser väldigt positivt på.

 

Läs mer: Så gör Sculptur designmöbler av gamla fiskenät

 

För Apotea är framtiden ljus. 2019 kommer företaget att skicka ut två miljoner fler paket än förra året, och tillväxten ser ut att fortsätta.

 

– Men för att vara konkurrenskraftiga måste vi fortsätta att bygga ut vår kapacitet, förbättra våra flöden och hitta bra automatiseringsmöjligheter. Framöver tror jag att vi kommer att ha dubbelt så många robotar som nu. Vi ser redan att de är en jättebra hjälp för att öka kapaciteten, säger Pär Svärdson.

facebook-logo twitter-logo linkedin-logo

Relaterade artiklar

Vill du veta mer?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev med teknik, insikter och inspiration!
Anmäl dig nu