Så blev Tranås Energi en förebild för hela branschen

De hade kunnat jobba på som vanligt och fatta samma försiktiga beslut som många andra bolag i branschen. Men lokala energibolaget Tranås Energi valde att göra tvärtom, tog ställning och valde ny miljövänlig energi.

Energibranschen har en stor och viktig roll att spela när det gäller att tackla klimathotet. Samtidigt är den är konservativ, och de investeringar som görs är ofta både dyra och långsiktiga. Få vågar vara först i ett sådant läge. Många aktörer tenderar att jobba på som de alltid har gjort snarare än att testa ny teknik och ta aktiva beslut för förändring.

 

Och så brukade det vara även hos Tranås Energi, ett hundraårigt kommunalt energibolag som visserligen har kommit långt i sitt miljöarbete, men som liksom många andra aktörer i branschen ville vara försiktiga när det kom till nya investeringar.

 

– Vi har alltid sagt att vi inte ska vara först med att investera i ny teknik, säger Sven Pålsgård.

 

Läs mer: Så fasar Mälarenergi ut alla fossila bränslen

 

– Vi är ett litet bolag och kan inte hålla på och ta stora risker genom att testa uppfinningar åt andra. Men det har visat sig att det är inte så många andra som vill gå före heller, så nu kände vi bara att vi orkar inte vänta längre. Nu får vi ta steget.

 

Ett beslut behövde tas: skulle de renovera den gamla fördelningsstationen Stora Lund med konventionell teknik, eller bygga en helt ny med modern teknik? Tranås Energi bestämde sig för att bygga nytt, och eftersom de sedan tidigare hade bestämt sig för att miljötänk ska vara en röd tråd i allt de gör ville de göra den nya stationen så miljövänlig som det bara gick.

 

 

Sven Pålsgård framför den nya fördelningsstationen Stora Lund.

Sven Pålsgård framför den nya fördelningsstationen Stora Lund.

Hållbarhetsfokus med den senaste tekniken

I den nya stationen ville Tranas Energi byta till de senaste transformatorstations-lösningarna. Företagets höga hållbarhetsambitioner styrde valet.

 

­– Det var också viktigt för oss att fortsätta ha kompakta ställverk för att få plats med allt i byggnaden.

 

Tranås Energi var i upphandlingen noga med att de varken ville använda olja eller växthusgasen SF6 som isolering. I förfrågningsunderlaget var de dessutom till skillnad från många andra företag mycket noga med att värdera andra saker än bara pris. Tydliga krav ställdes utifrån miljöaspekten även på till exempel transporter, utsläpp, utbildning, arbetsmiljö och så vidare, och potentiella leverantörer var tvungna att uppfylla alla krav på alla punkter för att komma i fråga för upphandlingen.

 

Läs mer: Framtidens koldioxidneutrala industri är redan verklighet

 

Till slut föll valet på ABB som både hade utrustning och organisation som levde upp till kraven på hållbarhet och funktion.

 

– Det känns jättekul att ABB hade en lösning. Vi drivs av att göra rätt saker och det är en härlig känsla att kunna göra det i praktiken.

 

Förutom att man valde att investera i mer miljövänlig teknik valde Tranås Energi att satsa på solenergi vid nybyggnationen. Den nya fördelningsstationens tak är täckt av solceller och på marken runt stationen kommer ytterligare solcellspaneler att ställas upp för produktion av el med en toppeffekt på närmare 100 kW.

Stora Lund är en av tre fördelningsstationer som försörjer Tranås stads cirka 9000 elanslutningar med energi.

Stora Lund är en av tre fördelningsstationer som försörjer Tranås stads cirka 9000 elanslutningar med energi.

Som lokalpatriot känns det jättekul att vi i lilla Tranås kan vara en förebild för branschen.

Sven Pålsgård, projektledare el på Tranås Energi

Den nya stationen togs i drift i juni 2019 och tanken är att valet av modern miljövänlig teknik inte ska vara en engångsgrej utan prioriteras även i kommande investeringar.

 

– Som känslan är nu vill jag fortsätta på det här spåret för det här är verkligen något att bygga vidare på. Och som lokalpatriot känns det jättekul att vi i lilla Tranås kan vara en förebild för branschen.

Den torrisolerade transformatorn i Stora Lund.

Den torrisolerade transformatorn i Stora Lund.

Sven Pålsgård framför ställverket.

Sven Pålsgård framför ställverket.

Tranås Energis ställverk.

Tranås Energis ställverk.

Stora Lunds nya station.

Stora Lunds nya station.

FAKTA: Stora Lund fördelningsstation

Den nya stationen är en av tre fördelningsstationer som försörjer Tranås stads cirka 9000 elanslutningar med energi. Samtliga transformatorer är torrisolerade och ställverken är luftisolerade.

 

Stora Lund är en fördelningsstation för transformation mellan 40 kV-nät till 12 kV-nät samt distribution av 12 kV bestående av:

 

46 kV-ställverk av typen: UniGear ZS3.2

 

12 kV-ställverk av typen: UniGear ZS1

 

Torra transformatorer av typen: RESIBLOC 16 MVA, 43/11 kV med lindningskopplare.

 

Skydds- och kontrollutrustning med reläskydd av typen: RET630, RED615, REV615 och REF615.

FAKTA: Så samarbetar ABB med Tranås Energi

ABB levererade större delen av tekniken till fördelningsstationen Stora Lund och var den partner som kunde leva upp till Tranås Energis höga krav på hållbarhet i både teknisk utrustning och organisation.

 

Här kan du läsa mer om ABB:s lösningar inom elkraftsanläggningar.

facebook-logo twitter-logo linkedin-logo

Relaterade artiklar

Vill du veta mer?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev med teknik, insikter och inspiration!
Anmäl dig nu