Northvolt: “Klimatkrisen är redan här – vi måste agera nu”

Det råder bråda tider på Northvolt. Inom loppet av fem år ska de bygga Europas största och världens mest miljövänliga batterifabrik. En förutsättning för ett fossilfritt Europa.

– I mina tidigare jobb har jag alltid fått hålla tillbaka med allt jag vill göra, nu har jag en chef som säger ”kan du inte göra lite mer och lite snabbare?”

 

Emma Nehrenheim sitter i sin bil på väg hem från jobbet. Det har varit en lång dag, klockan närmar sig åtta på kvällen, men att jobba sent är hon van vid. Som hållbarhetschef är hon delaktig i nästan allt som görs på Northvolt. Vare sig det handlar om tekniken som ska testas och utvecklas, avtal som ska förhandlas eller om fabriker som ska byggas. Allt måste bli gjort så miljövänligt som möjligt, och det måste gå snabbt.

 

– Vi har inte tid att vara långsamma, klimatkrisen är redan här och vi har ett ansvar gentemot våra kunder att leverera. Dessutom måste alla vi som säger att en omställning är möjlig kavla upp ärmarna och få det att hända nu, säger hon.

Emma Nehrenheim är professor i miljöteknik och hållbarhetschef på Northvolt.

Emma Nehrenheim är professor i miljöteknik och hållbarhetschef på Northvolt.

Idén föddes på Tesla

Historien om Northvolt började 2016. Grundarna Peter Carlsson och hans kollega Paolo Cerruti jobbade på Tesla och såg på nära håll hur elektrifieringstrenden växte. De insåg att Europa skulle komma att behöva en egen produktion av batterier för att inte bli helt beroende av Kina. De bestämde sig för att bygga världens miljövänligaste och Europas största batterifabrik. Det var ett djärvt beslut. Särskilt som ambitionen var att ta ansvar för hela produktionskedjan – från gruvan där råmaterialet utvinns till den färdiga produkten. Ingen annan hade gjort det i riktigt stor skala.

 

Läs mer: Så elektrifieras Northvolts hypermoderna batterifabrik

 

– Men att göra det i stor skala är det mest hållbara ur både ett affärs- och miljöperspektiv och det är ett måste för att göra framförallt våra bilbatterier prisvärda och tillgängliga för gemene man, säger Emma Nehrenheim.

 

Att det skulle bli världens miljövänligaste batteriproduktion var en självklarhet.

 

– Förutom att Northvolt vill vara en möjliggörare för elomställningen handlar det om att vi måste hänga med på det som i framtiden kommer att ge hög status: att vara hållbar.

I framtiden kommer det att ge hög status att vara hållbar.

– Emma Nehrenheim, hållbarhetschef på Northvolt

På Nothvolt Labs i Västerås utvecklas framtidens batteriteknik.

På Nothvolt Labs i Västerås utvecklas framtidens batteriteknik.

Professor i miljöteknik

När Emma Nehrenheim, som har en bakgrund som professor i miljöteknik, kom till Northvolt i maj 2017 var de 20 personer på kontoret. I dag har företaget över 450 anställda. De första spadtagen för två fabriker har redan tagits och på labbet i Västerås utvecklas tekniken bakom batterierna för fullt.

 

Läs mer: Nya industrisamarbeten skapar framtidens innovationer

 

– Jag har alltid brunnit för att få göra något för miljön och är en riktig industriromantiker. Att få kombinera det är helt fantastiskt, säger Emma Nehrenheim.

 

På frågan om vad som varit den största utmaningen svarar hon med ett skratt.

 

– ALLT! Det har krävts insatser som inte många team skulle palla. Vi har gjort krafttag på råmaterialsidan, projektsidan, ordersidan… Dessutom har vi slagit rekord tre gånger i hur snabbt vi kan få ett miljötillstånd, säger hon.

– Jag skryter nu, men det handlar om att vi har väldigt talangfulla och dedikerade personer som gör sitt yttersta och jobbar hela vägen in i kaklet varenda gång.

 

Första delmålet för Northvolt är att år 2021 producera batterier med kapacitet på 16 gigawattimmar per år, det motsvarar 300 000 elbilsbatterier. På sikt ska de nå det dubbla, 32 gigawattimmar.

 

– Vi springer fort. Men det är så många som springer med oss. Jag är övertygad om att Northvolt kommer att göra ett signifikant avtryck på möjligheten att stoppa klimatförändringarna.

 

Läs mer: Tekniken bakom Europas grönaste fotbollsklubb

Målet är att bli ledande i Europa.

Målet är att bli ledande i Europa.

Abbe Jabas överser bygget.

Abbe Jabas överser bygget.

Labbet i Västerås är under full uppbyggnad.

Labbet i Västerås är under full uppbyggnad.

Northvolt: Så funkar det

Företaget ska producera batterier till elbilar, men även till maskiner som används inom jordbruket och industrin. De kommer även producera lagringssystem för energi från sol, vind och vatten. Teknologin i batterierna kommer att vara baserad på oxidbaserade litiumjonkemier.

 

Northvolts smarta batterier kommer att användaren information om till exempel hur batteriet mår, vilket koldioxidavtryck det har gjort och hur många återvinningscykler det har bakom sig.

Northvolt i siffror

1 fabrik byggs just nu i Skellefteå. Ytterligare 1 planeras i Tyskland.

 

2021 planeras de första två fabrikerna vara i gång. Samma år planerar Northvolt att ha producerat batterier med en total kraft på 16 gigawattimmar, det motsvarar 300 000 elbilar.

 

Företaget har i dagsläget 450 anställda, bland dem finns 50 nationaliteter.

 

När fabrikerna är igång, kommer en ny svensk basindustri att ha startats med över 2500 anställda.

Så samarbetar ABB med Northvolt:

ABB har investerat i Northvolt både finansiellt och genom att ingå ett partnerskap gällande de tekniska lösningarna i batterifabriken. Det handlar bland annat om robot- och automationslösningar, kontrollsystem och avancerade digitala system.

facebook-logo twitter-logo linkedin-logo

Relaterade artiklar

Vill du veta mer?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev med teknik, insikter och inspiration!
Anmäl dig nu